انتخاب پیمانکار ساختمان

۵ گام برای انتخاب پیمانکار ساختمان مناسب

بسیاری از صاحبان کسب‌وکارها به منظور مدیریت بهینه هزینه‌ها و انجام تخصصی‌تر پروژه‌های خود، از پیمانکاران مختلف برای اجرای بهتر امور کمک می‌گیرند. این امر به ویژه در حوزه ساختمان‌سازی بسیار مرسوم است چرا که به کارگیری یک پیمانکار ساختمانی متبحر در طول پروسه ساخت‌وساز، روند کارها را آسان‌تر کرده و باعث می‌شود تا امور مختلف ساختمانی با سرعت بیشتر و به شکلی کارآمدتر انجام شود. از آنجاییکه انتخاب یک پیمانکار توانمند، متعهد و متخصص تأثیر قیر قابل انکاری در مدیریت زمان، هزینه‌ها و کیفیت نهایی بنای ساخته شده دارد ما در این مقاله از “گروه سروین” برآن شدیم تا نحوه انتخاب پیمانکار ساختمان و مزایای استفاده از خدمات آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم.

پیمانکار کیست؟

پیمانکار یک فرد یا یک نهاد تجاری است که طی قراردادی مشخص، مجموعه‌ای از خدمات تخصصی را به مشتریان یا سازمان‌ها به صورت پروژه‌ای و در زمان تعریف شده عرضه می‌کند. پیمانکاران در حوزه‌های مختلف، از شرکت‌های بزرگ گرفته تا استارت آپ‌های کوچک کار می‌کنند اما این اصطلاح عموما به افرادی اطلاق می‌شود که در عرصه ساخت‌وساز، مهندسی یا فناوری فعالیت می‌کنند. در این میان پیمانکار ساختمانی، یک شرکت یا فرد حقیقی است که به عنوان مجری و مسئول اجرایی پروژه‌های ساختمانی عمل می‌کند. طبق این تعریف؛ پیمانکاران ساختمانی مسئولیت فعالیت‌های مربوط به ساخت، نصب و تکمیل ساختمان را برعهده دارند.

از آنجاییکه افراد و شرکت‌های زیادی در حوزه ارائه خدمات پیمانکاری فعالیت می‌کنند انتخاب پیمانکار ساختمان مسئول و متخصص از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است زیرا اوست که در طول فرآیند ساخت‌وساز، از ابتدای طراحی تا تحویل نهایی ساختمان، درگیر همه جنبه‌های فنی، مدیریتی و مالی پروژه است در نتیجه اگر در این حوزه فاقد تخصص و مهارت لازم باشد نه تنها زمان از دست می‌رود بلکه هزینه‌های هنگفتی را روی دست کارفرما به جا می‌گذارد.

یک پیمانکار خوب می‌تواند به پشتوانه تیمی حرفه‌ای، از اجرای صحیح استانداردها و مشخصات فنی پروژه اطمینان حاصل نموده و با نظارت دقیق بر عملکرد آن‌ها به بهبود کیفیت سازه کمک کند. برای درک بهتر اهمیت انتخاب یک پیمانکار باتجربه و متخصص می‌توانید از پروژه زعفرانیه_بهزادی دیدن فرمایید. این بنای ۱۲ طبقه که در بهترین محله منطقه یک شهرداری تهران واقع شده‌است توسط گروه مهندسی سروین و تیم حرفه‌ای آن‌ها اجرا گردیده و به دلیل طراحی شیک و خلاقانه‌اش به یکی از خاص‌ترین بناهای این محله تبدیل شده‌است.

پیمانکار کیست؟

مهم‌ترین وظایف پیمانکار ساختمان

همانطور که در بخش قبل گفتیم اصولا پیمانکاران برای انجام کارهای مورد نیاز برای تکمیل یک پروژه که اغلب ساختمانی است استخدام می‌شوند. از آنجاییکه آن‌ها نمی‌توانند تمام مسئولیت‌های مربوط به اتمام پروژه را به تنهایی انجام دهند مسئولیت تعیین پیمانکاران فرعی نیز برعهده آن‌ها است. به طور کلی نقش یک پیمانکار بسته به طیف وسیع مسئولیت‌های وی دارای سطوح مختلفی است که بر اساس نوع و اندازه پروژه و شرایط خاص آن تعریف می‌شود. طبق گفته منبع معتبر indeed قبل از هرگونه اقدام برای انتخاب پیمانکار ساختمان مناسب ابتدا لازم است با مهم‌ترین وظایف وی که شامل موارد زیر است آشنا شوید:

  1. مذاکره با کارفرما و دریافت اطلاعات درباره پروژه
  2. تدوین استراتژی کار و برنامه‌ریزی‌های تکمیلی
  3. مذاکره در مورد قیمت‌ها با تامین کنندگان مواد و خدمات
  4. حصول اطمینان از رعایت مقررات
  5. استخدام و مدیریت پیمانکاران فرعی
  6. مدیریت جدول زمانی کار بین افراد مختلف
  7. درخواست برای مجوزها
  8. حصول اطمینان از انجام کارها طبق برنامه و بودجه
  9. مدیریت اجرای روزانه یک یا چند سایت
  10. تعاملات پی‌در‌پی با کارفرما در مورد پیشرفت، تاخیر یا سایر مسائل پیش‌رو
  11. حصول اطمینان از پایبندی افراد حاضر در پروژه به قوانین ایمنی و بهداشتی
  12. پرداخت دستمزد به تامین کنندگان و پیمانکاران فرعی
  13. نظارت بر تضمین کیفیت پروژه
  14. تحویل به موقع پروژه با توجه به استانداردها و بودجه تعیین شده در قرارداد
پیشنهاد مطالعه:  اصول ساختمان سازی | بهترین روش‌ها و تکنیک‌ها

وظایف پیمانکار ساختمان

مزایای استفاده از پیمانکار ساختمانی در اجرای پروژه‌ها

پیمانکاران ساختمانی اجرایی‌ترین بخش‌های یک پروژه را برعهده دارند به همین علت است که انتخاب پیمانکار ساختمان نقش پر رنگی در اجرای صحیح پروژه، مدیریت تیم و کنترل هزینه‌ها دارد. افراد یا شرکت‌های پیمانکاری عموما بهترین و متخصص‌ترین نیروها را در اختیار دارند. آن‌ها می‌توانند با اتکا به تبحر همین افراد و با تدوین برنامه‌های دقیق و بودجه‌بندی صحیح، مراحل اجرایی و عملیاتی پروژه را به بهترین نحو پیش ببرند. استفاده از خدمات پیمانکاری در حوزه ساخت‌وساز، مزایای زیر را به همراه دارد:

  • مدیریت منابع و تأمین بهینه مواد: پیمانکاران ساختمانی مسئولیت تأمین منابع و مصالح مورد نیاز برای پروژه را بر عهده دارند. آن‌ها قادرند به صورت بهینه مواد و تجهیزات لازم را از مراکز معتبر تأمین نموده و در اختیار نیروهای عملیاتی قرار دهند.
  • کنترل هزینه و زمان: پیمانکاران ساختمانی دانش و تجربه فنی و تخصصی لازم برای تخمین هزینه‌ها و تعیین حدودی زمان انجام پروژه را دارند. آن‌ها می‌توانند برنامه‌ریزی دقیقی برای اجرای پروژه ارائه داده و هزینه‌ها و زمان تحویل را تا حد امکان کاهش دهند.
  • مدیریت بهتر ریسک: پیمانکاران ساختمانی این تبحر را دارند که ریسک‌های احتمالی را شناسایی کرده و مطابق با آن، برنامه‌های اضطراری را تدوین نمایند تا در صورت بروز موارد از پیش تعیین نشده بتوان هم‌چون روال عادی پروژه را پیش برد.
  • ارتباطات و هماهنگی مؤثرتر: پیمانکاران ساختمانی نقش مثبتی در برقراری تعاملات مؤثر میان مشتریان، مهندسان، مشاوران فنی و سایر ذی‌نفعان پروژه دارند.
  • کاهش زحمت و تنش: با وجود پیمانکار ساختمانی، مشتریان و کارفرمایان می‌توانند بار زحمت و تنش‌های متعدد در حین اجرای پروژه را به عهده آن‌ها گذاشته و از این طریق هرگونه برنامه‌ریزی، کنترل و مدیریت مراحل مختلف پروژه را برون‌سپاری کنند.
  • بهبود کیفیت ساخت: پیمانکاران ساختمانی با استفاده از تخصص و تجربه خود، می‌توانند بهبود کیفیت ساخت را تضمین کنند. آن‌ها با رعایت استانداردها، کنترل کیفیت و نظارت مستمر بر فرایند ساخت، به ارائه یک ساختمان با کیفیت و ایمن کمک می‌کنند.
  • اطمینان از رعایت قوانین و مقررات: پیمانکاران ساختمانی با آگاهی از قوانین و مقررات مربوط به ساخت‌وساز، این آرامش خاطر را فراهم می‌کنند که پروژه‌ها به صورت کاملا استاندارد و قانونی انجام شده و موجب پاسخگویی در مقابل مقررات قانونی می‌شوند.

مزایای استفاده از پیمانکار ساختمانی

برای انتخاب پیمانکار ساختمان به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

اینکه پیمانکار ساختمان چگونه انتخاب می‌شود، یک چالش جدی برای اکثر مشتریان و کارفرمایان است. نحوه انتخاب پیمانکار ساختمان به شاخص‌های مختلف از جمله نوع پروژه، بودجه تخصیص داده شده، زمان‌بندی آن و مواردی از این دست وابسته است، به طور مثال شما نمی‌توانید برای انجام سایت‌های بزرگی هم‌چون پروژه رویال سروین به سراغ پیمانکاران تازه‌کار و کم تجربه بروید. به این ترتیب برای انتخاب پیمانکاری شایسته و توانمند توصیه می‌کنیم طبق گام‌های زیر عمل کنید:

  1. برنامه‌ریزی و تحلیل نیازها: قبل از شروع فرآیند انتخاب پیمانکار، باید نیازها و الزامات پروژه را به طور دقیق تعیین کنید. این مرحله شامل بررسی نقشه‌ها، مشخصات فنی، زمان‌بندی و میزان بودجه است. با توجه به این موارد، می‌توانید پیمانکارانی را که به نیازهای شما بهترین پاسخ را می‌دهند، انتخاب کنید.
  2. روش‌های گزینش: برای انتخاب پیمانکاران محتمل می‌توانید از روش‌های مختلفی مانند دعوتنامه، تبلیغات یا مزایده استفاده کنید. تجربه، مهارت‌ها، قیمت پیشنهادی، منابع و توانایی مالی، مدیریت پروژه و شرایط قراردادی از جمله معیارهای مختلف برای مقایسه عملکرد پیمانکاران است.
  3. ارزیابی و مصاحبه: پس از انتخاب چند پیمانکار می‌توانید مرحله ارزیابی و مصاحبه را شروع کنید. این مرحله شامل مصاحبه با پیمانکاران برای بررسی توانایی‌ها، رویکرد کاری و تجربه‌های قبلی آن‌ها است. برای رسیدن به این منظور مراجعه به پروژه‌های قبلی پیمانکار مورد نظر‌ و بررسی کم و کیف سازه‌های اجرا شده توسط وی کمک کننده‌است.
  4. ارزیابی مالی: بررسی جزئیات مالی پیشنهادات پیمانکاران نیز بسیار مهم است. این شامل قیمت پیشنهادی، تخمین زمان و هزینه‌ها، شرایط پرداخت و تضمین‌های مکتوب می‌شود.
  5. قرارداد و مذاکره: پس از انتخاب پیمانکار، باید قراردادی رسمی و کتبی که شامل موارد شفافی هم‌چون شرایط، تعهدات، بودجه، زمان‌بندی، تضمینات، شرایط پرداخت و سایر جزئیات مربوط به اجرای پروژه است را با پیمانکار امضا کنید.
پیشنهاد مطالعه:  انتخاب بهترین سازنده مشارکت در ساخت | نکات طلایی 1403

معرفی انواع پیمانکار ساختمانی

اگر مالک یا کارفرمای یک پروژه ساختمانی هستید که برای تکمیل آن به کمک نیاز دارید، مهم است که پیمانکار مناسب برای انجام این کار را استخدام کنید. از آنجاییکه پیمانکاران مختلف دارای مجموعه‌ای از مزایا و تخصص‌های فنی و مهارتی گوناگون هستند، آگاهی از تفاوت عملکرد آن‌ها مهم است. به طور کلی پیمانکاران به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم‌بندی می‌شوند که پیمانکاران ساختمانی دارای زیرمجموعه‌های زیر هستند:

  • پیمانکاران حوزه تخریب و خاک‌برداری
  • پیمانکاران آرماتوربند و بتن‌ریز
  • پیمانکاران لوله کشی و تأسیسات
  • پیمانکاران سازه‌های فلزی
  • پیمانکاران سفت‌کاری ساختمان
  • پیمانکاران نازک‌کاری ساختمان
  • پیما‌نکاران نقاشی
  • پیمانکاران عایق‌بندی
  • پیمانکاران سقف کاذب و سایر امور مربوط به دکوراسیون داخلی
  • و…

انواع پیمانکار ساختمانی

جمع بندی

پیمانکاران به عنوان متولیان امور اجرایی و خدماتی می‌توانند به کمک تجهیزات و نیروهای انسانی متبحری که در اختیار دارند در انجام سریع و باکیفیت پروژه‌های مختلف ساختمانی، تجاری، صنعتی و … نقشی مثبت و تعیین کننده داشته‌باشند. برای رسیدن به این منظور، انتخاب پیمانکار ساختمان باید براساس شاخص‌هایی مثل میزان تخصص و تجربه، بررسی سوابق کاری، توان مدیریت هزینه‌ها، ارزیابی قدرت مالی، دانش برنامه‌ریزی، مهارت در زمان‌بندی، قابلیت تعامل با سایر دست‌اندرکاران پروژه و … صورت گیرد که ما در این مقاله درباره گام‌های مهم انتخاب یک پیمانکار توانمند و مزایای استفاده از چنین افرادی در انجام بهتر پروژه‌های ساختمانی به طور کامل صحبت کردیم.

سوالات متداول

مهم‌ترین شاخص‌های انتخاب پیمانکار خوب چیست؟

توجه به میزان تخصص و تجربه، بررسی سوابق کاری، توان مدیریت هزینه‌ها، ارزیابی قدرت مالی، دانش برنامه‌ریزی، مهارت در زمان‌بندی، قابلیت تعامل با سایر دست‌اندرکاران پروژه و … از مهم‌ترین موارد انتخاب پیمانکار ساختمان است.

مزایای استفاده از پیمانکاران در اجرای پروژه‌ها چیست؟

مدیریت منابع و تأمین بهینه مواد، کنترل هزینه و زمان، مدیریت بهتر ریسک، ارتباطات و هماهنگی مؤثر، کاهش زحمت و تنش، اطمینان از قوانین و مقررات و بهبود کیفیت ساخت از جمله مهم‌ترین مزایای به کارگیری پیمانکار در پروژه است.

برای انتخاب یک پیمانکار توانمند چه باید کرد؟

برای انتخاب چنین پیمانکاری می‌توانید طبق گام‌های مطرح شده در مقاله عمل کنید.

۰/۵ (۰ نظر)

اشتراک گذاری در:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

نظر خودرا بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *