تکمیل پروژههای ساختوساز، فرآیندی پیچیده و نیازمند مدیریت حرفهای است. انتصاب یک مدیر پروژه ساختمانی توانمند، عاملی کلیدی برای موفقیت است. این مدیر با ترکیب مهارتهای مدیریتی، اصول ساختمان سازی و اصول مهندسی، نقش مهمی در یکپارچهسازی فعالیتهای پروژه، زمانبندی و کنترل هزینهها ایفا میکند. هرچند هیچ راه میانبری برای مدیریت مؤثر وجود ندارد، اما تکنیکهای نوین میتوانند بهرهوری و کارایی پروژهها را بهطور چشمگیری افزایش دهند. برای آشنایی با تکنیکهای حرفهای یک مدیر پروژه در مدیریت پروژه های ساختمانی موفق، مطالعه این مقاله از گروه سروین را از دست ندهید.
مدیریت پروژههای ساختمانی به چه معناست؟
مدیریت پروژه ساختمانی شامل مجموعهای از فعالیتها و مسئولیتها است که یک مدیر پروژه متخصص و متبحر وظیفه برنامهریزی، هماهنگی و کنترل فعالیتهای مربوط به ساخت و اجرای آن به شکلی اصولی، ایمن و حرفهای را برعهده دارد. در این پروسه هدف اصلی؛ اجرای موفق پروژه در چارچوبهای زمانی، بودجهای و قانونی تعیین شده، مطابق با نیازهای کارفرما یا مشتری است.
مزایا | تکنیکها |
برنامهریزی و زمانبندی بهتر | انتخاب سیستم تحویل پروژه یکپارچه |
افزایش بهرهوری و کارآیی | تعریف واضح نقشها |
مدیریت بهینه هزینهها و بودجه | انتخاب پیمانکار روشمند |
افزایش کیفیت ساخت و اجرا | تدوین برنامه و زمانبندی مبتنی بر داده |
سنجش ریسکها و اقدامات پیشگیرانه فوری | در نظر گرفتن احتمالات |
بهبود ارتباطات اعضای تیم | استفاده از سیستم QHSE و EDMS |
به این ترتیب شما به عنوان مدیر پروژه، از ایجاد نقاط عطف قابل اندازهگیری گرفته تا تسلط بر مهارتهای مدیریتی و پیمایش در چالشهای بیشمار معمول در صنعت ساختوساز، باید تواناییهای لازم برای هرگونه برنامهریزی، مدیریت منابع، ارتباطات و در نهایت مدیریت خطر را داشتهباشید تا بتوانید پروژه ساختمانی خود را به بهترین شکل به بهرهبرداری برسانید به همین علت، برای تبدیل شدن به یک مدیر پروژه ساختوساز متبحر، نیاز به دانش گسترده و عملی در دو حوزه مهم؛ مدیریت و ساختوساز دارید. پیادهسازی تکنیکهای مدیریت پروژه های ساختمانی شامل مزایای زیر است:
- برنامهریزی و زمانبندی بهتر
- افزایش بهرهوری و کارآیی
- مدیریت بهینه هزینهها و کنترل هوشمندانه بودجه و بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان
- افزایش کیفیت ساخت و اجرا
- سنجش ریسکها و ارائه اقدامات پیشگیرانه فوری
- بهبود ارتباطات اعضای تیم
۷ تکنیک حرفهای برای مدیریت پروژه های ساختمانی
تیم مدیریتی پروژه باید بهترین برنامههای عملیاتی، خط مشیها و رویهها را برای دستیابی به اهداف خود انتخاب کنند در نتیجه لازم است درک درستی از دیدگاه مشتری، الزامات پروژه و منابع موجود داشتهباشند. از آنجاییکه پروژههای ساختمانی انواع مختلفی داشته و هر کدام چالشهای خاص خود را دارند، برای مدیریت بهینه پروژه در کنار دانش فنی نیاز به تجربه اجرایی و مهارت عملی کافی نیز دارید. در حال حاضر تکنیکها و متدهای مختلفی برای مدیریت بهینه پروژههای ساختمانی وجود دارد اما ما در این بخش قصد داریم تا حرفهایترین آنها را به شما معرفی کنیم:
۱.یک سیستم تحویل پروژه یکپارچه را انتخاب کنید
با تصمیم گیری درست درباره انتخاب یک سیستم تحویل پروژه یکپارچه قبل از شروع پروسه ساختوساز، برای همه اعضای پروژه این نکته مهم را روشن میکنید که بر روی یک رویکرد تیم محور برای رسیدن به زمان تحویل سریعتر با هزینههای عملیاتی کمتر طی یک فرآیند مشارکتی لذتبخش متمرکز هستید. در این زمینه سیستمهای سنتی متعددی وجود دارد اما مطالعات مقایسهای نشان داده که اغلب این سیستمها در عمل ناکارآمد هستند به همین دلیل، بهترین کار استفاده از روهای مشارکتیتر مانند IPD است. (درمورد انتخاب بهترین سازنده مشارکت در ساخت بیشتر بدانید)
طبق گفته منبع معتبر letsbuild این روش، مهارتها و بینش همه شرکت کنندگان پروژه را برای بهینه سازی پروژه و به حداکثر رساندن کارآیی بسیج میکند. در واقع در شیوه تحویل مشارکتی میتوان همه ذینفعان را در اوایل پروژه دور هم جمع کرد و شرایطی را فراهم نمود تا تصمیمگیریها در همان شروع پروژه بر مبنای دادههای واقعی صورت گیرد. به این ترتیب نه تنها شکاف بین طراحی و ساخت از میان میرود بلکه شرایط برای مدیریت و بهرهوری بهینه منابع مالی و نیروی کار فراهم میشود. برای اطلاع از قوانین مشارکت در ساخت اینجا کلیک کنید.
۲. نقشها را به وضوح تعریف کنید
در مدیریت پروژه های ساختمانی با تعریف واضح نقشهای واقعی ذینفعان پروژه و اعضای تیم، هر نوع سردرگمی و تفسیر نادرست از حیطه وظایف افراد را به حداقل میرسانید. این نوع شفافسازی درک بهتری از مراحل مختلف کار را ایجاد نموده و از تأخیر و بیمسئولیتی اعضا و دوباره کاریهای غیر ضروری جلوگیری مینماید.
۳. پیمانکار خود را روشمند انتخاب کنید
انتخاب پیمانکار ساختمان و پیمانکاران یکی از اثربخشترین نیروها در تعیین نتیجه کمی و کیفی پروژههای ساختمانی هستند پس یک مدیر پروژه حرفهای باید بتواند با در نظر گرفتن پارامترهای مهمی همچون توان مالی، توانایی فنی، ارزیابی پروژههای قبلی و … پیمانکار منتخب، فردی واجد شرایط، مطمئن و متعهد را برای این بخش از پروژه ساختوساز انتخاب نماید.
۴. یک برنامه و زمانبندی مبتنی بر داده تهیه کنید
برنامهریزی یک گام اساسی در پروژههای ساختوساز است که هر مدیر پروژهای باید به بهترین نحو به آن مسلط باشد چرا که بدون برنامهریزی دقیق، امکان نادیده گرفتن فاکتورهای مهمی که مستقیما بر اجرای پروژه تأثیر دارند بسیار زیاد است. از سوی دیگر هنگام تدوین طرح پروژه، همیشه مطمئن شوید که جدول زمانی شما واقعا قابل دستیابی است چرا که بسیاری از مدیران پروژه در دام تقاضا و اشتیاق مشتریان برای تحویل سریعتر ساختمان میافتند که دادن این مهلت غیرواقعی اغلب منجر به افزایش بیش از حد نیروی انسانی، استفاده از بودجه بیشتر و در نهایت هدر رفت منابع و ارائه کاری بیکیفیت و ناایمن میشود پس برای دوری از این فضای پر استرس و تعیین برنامهای دقیق میتوانید از نرم افزارهای پیشرفتهای همچون کلیک آپ، فورکست و … استفاده نمایید.
۵. احتمالات را در نظر بگیرید
هیچ پروژه ساختمانی صد درصد کامل نیست چرا که همیشه، مشکلات پیشبینی نشدهای در راه اجرای کار وجود دارد که مدیر پروژه باید بتواند این مسائل بالقوه را در ابتدای پروژه در نظر گرفته و موارد احتمالی را در جدول زمانی و بودجهای خود بگنجاند برای مثال، اگر پروژه ساختمانیتان را در ماههای سرد سال میسازید، تأخیرهای احتمالی ناشی از تغییرات جوی را پیشبینی کنید و آن را در جدول زمانی خود لحاظ کنید یا اگر از نوع خاصی از مصالح ساختمانی استفاده میکنید که فقط در خارج از کشور در دسترس است، تامینکنندگان جایگزین را بررسی کنید تا در صورت ایجاد هر گونه اختلال، از توقف پروژه خودداری نمایید. داشتن پلانهای B، C و D میتواند شما را در برابر عوامل تصادفی که کلیت پروژه ساختمانی را تحت تأثیر قرار میدهد ایمن کند.
۶. از طریق سیستم QHSE بر کیفیت پروژه نظارت و کنترل داشتهباشید
بحث QHSE در حوزه مدیریت پروژه های ساختمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که به کمک این سیستم جامع میتوان عملیات بهداشت و ایمنی و همچنین کلیه ابعاد فعالیتهایی را که مربوط به کیفیت نهایی پروژه ساختوساز است را مورد بررسی قرار داده و کنترل نمود. از آنجاییکه صنعت ساختمانسازی همواره با خطرات پیچیدهای در حوزه سلامت و ایمنی عوامل و محیط زیست همراه است لذا اتکا به سیستم QHSE منجر به رعایت دقیق استانداردهای ایمنی و زیست محیطی، افزایش کیفیت پروژه و رضایت خاطر کارفرما میشود.
۷. از سیستم مدیریت اسناد مهندسی استفاده کنید
مدیر پروژه حرفهای، توانا و متخصص ابزارهای دیجیتالی مهندسی و مدیریتی را به خوبی شناخته و دانش لازم برای استفاده از آنها در روند اجرای پروژه را دارد. سیستم مدیریت اسناد مهندسی EDMS از جمله کارآمدترین نرم افزارها جهت ثبت، نگهداری و دستهبندی اسناد فنی برای مهندسین مشاور، پیمانکاران، ناظرین و کارفرمایان پروژهای است. به این ترتیب شما بدون کمترین چالش به جریان پیشرفت کار مدیریت اسناد اشراف داشته، به راحتی آنها را ردیابی کرده و امکان اشتراکگذاری مدارک در کمترین زمان را خواهید داشت.
جمع بندی
مدیریت پروژه های ساختمانی یک علم گسترده است که تمام جنبههای اصلی فرآیند ساختوساز از جمله قراردادهای ساختمانی، روشهای ساخت، مصالح، هزینهها، کنترل کیفیت، ایمنی و … را پوشش میدهد، بنابراین استفاده از استراتژیهای دقیق و پیادهسازی تکنیکهای حرفهای، نقش مؤثر و مثبتی در پیشبرد هرچه بهتر پروژه، بهرهوری دو چندان نیروی کار، کاهش هزینهها و رضایت نهایی مالکان دارد. ما در مجموعه سروین به واسطه اجرای متدولوژیهای نوین و تکنیکهای بهروز در عرصه مدیریت پروژه توانستهایم پروژههای موفقی همچون پروژه فردوس، پروژه ولنجک-گلستان و … را به بهرهبرداری برسانیم. از اینرو چه در حال حاضر صدها پروژه ساختمانی را مدیریت کردهباشید و چه فقط یک فرد مبتدی در این صنعت هستید، اجرای این تکنیکهای مدیریتی و مهندسی میتواند به شما در بهبود گردش کار کمک کند.
پروژه های انجام شده توسط گروه مهندسین سروین:
خدمات انجام شده توسط گروه مهندسین سروین:
پیش فروش آپارتمان منطقه ۵ تهران
پیش فروش آپارتمان منطقه ۱ تهران
سوالات متداول
منظور از مدیریت پروژه های ساختمانی چیست؟
مدیریت پروژههای ساختمانی به معنای برنامهریزی، هماهنگی و کنترل فعالیتهای مربوط به ساخت و اجرای آن به شکلی اصولی، ایمن و حرفهای است.
مدیران پروژه های ساختمانی از چه تکنیکهایی در ساختمان سازی استفاده میکنند؟
فعالان این حوزه در مدیریت پروژههای ساختمانی متدهایی هم چون استفاده از سیستمهای تحویل پروژه یکپارچه، شفافسازی نقشها، حساسیت در انتخاب پیمانکار متخصص و ماهر، تدوین برنامههای دقیق، ارزیابی و پشبینی احتمالات و به کاربردن ابزارهای تخصصی همچون QHSE و EDMS را به کار میگیرند.
مدیریت پروژههای ساختمانی چه مزایایی دارد؟
برنامهریزی و زمانبندی بهتر، افزایش بهرهوری و کارآیی، مدیریت بهینه هزینهها و کنترل هوشمندانه بودجه، افزایش کیفیت ساخت و اجرا، سنجش ریسکها و اقدامات پیشگیرانه فوری و بهبود ارتباطات اعضای تیم از جمله مهمترین مزایای اجرای تکنیکهای مدیریت پروژه ساختمانی است.
2 پاسخ
سلام. چگونه میتوانم در مدیریت پروژه های ساختمانی به کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری کمک کنم؟
برای کاهش هزینه ساختمان سازی و افزایش بهرهوری در مدیریت پروژه های ساختمانی، میتوانید از تکنیکهایی مانند انتخاب سیستم تحویل پروژه یکپارچه (IPD)، تعریف واضح نقشها، و استفاده از نرمافزارهای مدیریت پروژه برای زمانبندی دقیق استفاده کنید. همچنین، با انتخاب پیمانکاران ماهر و در نظر گرفتن احتمالات، میتوانید پروژه را بهینهتر مدیریت کنید.