وقتی صحبت از سریع ترین روش ساخت ساختمان میشود، تصور عموم مردم بر این است که پروژه اجرا شده به این سبک، فاقد کیفیت و استحکام لازم بوده و گزینه مناسبی برای سکونت نیست! این در حالی است که استفاده از روشهای نوین و سریع ساختوساز، از یک سو پاسخگوی رشد روزافزون جمعیت کشور هستند و از سوی دیگر با مهار نرخ تورم، به کاهش هزینه های ساختمان سازی کمک میکنند. بهاینترتیب، آشنایی هرچه بیشتر مهندسان و سازندگان با این متدها آنها را در برابر چالشهای روز صنعت ساختوساز ایمن میکند. همین موضوع بهانهای شد تا ما در این مقاله از گروه مهندسی «سروین»، به بررسی سریعترین روش ساخت ساختمان در ایران بپردازیم.
Pole Barn؛ سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران
در حالت عادی، برای ساخت هر نوع سازهای ابتدا باید زیرسازیهای لازم را انجام داده و فونداسیون را پی ریزی کرد که مسلما انجام این پروسه نیاز به زمان و صرف هزینههای زیادی دارد. به همین علت، مهندسین و سازندگان خبره به جای روشهای سنتی از تکنینکهای نوین و سریع مثل Pole Barn استفاده میکنند. در این روش، سازنده بدون نیاز به پی ریزی و زیرسازیهای معمول، اسکلت ساختمان را با استفاده از مصالحی چون چوب یا فولاد پایهریزی میکند. بهاینترتیب، تیرها به صورت عمودی در زمین نصب و سپس با صفحات فلزی یا چوبی به یکدیگر متصل میشوند. روش Pole Barn انتخابی ایدهآل برای ساخت ساختمانهای کشاورزی، انبارها، گلخانهها و ساختمانهای مسکونی مثل پروژه فرمانیه است. استفاده از این تکنیک مزایای زیر را دارد:
- عدم نیاز به فونداسیون و زیرسازی
- امکان ساخت ساختمان در عرض چند هفته تا چند ماه
- نیاز کمتر به مصالح و نیروی کار
- کاهش هزینهها و صرفهجویی در زمان ساخت
- قابل اجرا برای انواع ساختمانها اعم از: مسکونی، تجاری و ...
- امکان پوشش سقف و دیوارههای ساختمان با ورقه و پانلهای پیش ساخته
ماژولار (مدولار)؛ سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران
این روش یک نوع تکنیک نوآورانه است که در آن، ساختمانها از قطعات پیشساخته به نام مدول یا ماژول تشکیل میشوند. این مدولها در کارخانه ساخته شده و سپس به محل پروژه منتقل و مونتاژ میشوند. طبق گفته منبع معتبر foxblocks، پروژههای اجراشده به روش مدولار ۳۰ تا ۵۰ درصد سریعتر از روشهای سنتی به اتمام رسیدهاند. اگرچه این تکنیک به اندازه سایر روشها انعطافپذیر نیست، اما سازندگان را قادر میسازد تا مدیریت پروژه های ساختمانی را به شکل بهینهتری انجام دهند. به طور مثال، هنگامیکه مادولها در کارخانه در حال ساخت هستند کارگران میتوانند کارهای زیربنایی را انجام دهند. ضمنا در این سریع ترین روش ساخت ساختمان، پروژه به خاطر تنشهای محیطی و تغییرات آبوهوایی متوقف نمیشود. موارد زیر جزو مزایای استفاده از روش مدولار در ساختوساز است:
- صرفهجویی در زمان تا ۵۰ درصد
- کاهش هزینههای کلی و عدم نیاز به کارگاههای بزرگ و تجهیزات خاص
- امکان ساخت در شرایط کنترلشده
- کیفیت بالای ساخت و کاهش حجم ضایعات
- امکان سفارشیسازی بر اساس نیازهای هر پروژه
- قابل اجرا در پروژههای بزرگ و در شرایط اضطراری
ICF؛ سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران
روش ICF (Insulating Concrete Formwork) ، یکی دیگر از روشهای نوین در ساختمان سازی است که به دلیل ویژگیهای فنی و اقتصادی مثبتش، یک گزینه ایدهآل برای اجرا و ساخت پروژههای ساختمانی مدرن شناخته میشود. در این روش، از پانلهای عایق پلیاستایرن به عنوان قالبهای دائمی و عایق حرارتی و صوتی استفاده میکنند. این پانلها با بتن مسلح پر میشوند و ساختاری یکپارچه و مستحکم ایجاد میکنند. استفاده از تکنیک ICF کاملا با قوانین مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله سازگار است. در این روش شما میتوانید با به کارگیری نیروهای متخصص، در کمتر از ۲۴ ساعت کارهای مربوط به چینش بلوکها را انجام داده، سپس مراحل بتنریزی را آغاز کنید. مزایای استفاده از سیستم ICF به شرح زیر هستند:
- کاهش هزینههای انرژی به دلیل عایقبندی عالی
- ساخت ساختمان در کمترین زمان با بالاترین کیفیت
- قابل اجرا در انواع ساختمانهای مسکونی، صنعتی، تجاری و غیره
- استحکام بالای سازه در برابر نیروهای جانبی
- افزایش دوام و پایداری سازه در برابر شرایط محیطی مختلف
پرینت سه بعدی؛ سریع ترین روش ساخت ساختمان
منظور از چاپ سهبعدی در ساختمانسازی، استفاده از فناوری پرینتر سهبعدی برای تولید اجزای ساختمانی و حتی کل سازهها به صورت لایهلایه است. پرینتر سه بعدی به عنوان یکی از روشهای پیشرو در صنعت ساختوساز شناخته میشود که امکان طراحی و پیادهسازی ساختمانهایی با ساختارهای دقیق و پیچیده را مهیا میکند. این روش با استفاده از مصالح گوناگون مانند: بتن، پلاستیکهای بازیافتی و سایر مواد طبیعی قابل اجرا است. پرینت سه بعدی به عنوان سریع ترین روش ساخت ساختمان، به لطف پیشرفتهای روزافزون علم در حال توسعه است. اگرچه اجرای این روش در ایران با چالشهای زیادی روبهرو است، اما ما در گروه مهندسی سروین امید داریم که به زودی امکان استفاده از روشهای نوآورانه و سریع در ساخت پروژههای ساختمانی مهیا شود. موارد زیر جزو مزایای روش پرینت سه بعدی هستند:
- امکان ساخت سازهها با سرعتی تا ۱۰ برابر سریعتر از روشهای سنتی
- امکان اجرای پروژه در سریعترین زمان و کمتر از چند روز
- کاهش ضایعات با استفاده از مقدار دقیق مصالح مورد نیاز
- مدیریت بهینه هزینهها به دلیل کاهش نیاز به نیروی انسانی و مصالح
- امکان ایجاد اشکال پیچیده و سفارشی با دقت بالا
- کاهش احتمال بروز خطاها در هنگام ساخت
فناوری بیسیم؛ سریع ترین روش ساخت ساختمان
استفاده از فناوری بیسیم، یکی از المانهای هوشمند سازی ساختمان است که نقش غیر قابل انکاری در سرعت ساخت انواع پروژههای ساختمانی مانندپروژه جردن دارد. این روش، مدت زمانی را که برقکار صرف نصب تجهیزات الکترونیکی و سیمکشی کل سازه میکند، کاهش میدهد. علاوهبراین، استفاده از ابزارهای هوشمند الکتریکی مانند: Wi-Fi ZigBee و بلوتوث، امکان کنترل و مدیریت تجهیزات مختلف ساختمان را فراهم مینماید. روش بیسیم با حذف سیمکشی فیزیکی، نصب سیستمها را تسهیل نموده و زمان لازم برای راهاندازی تجهیزات را کاهش میدهد. همین قابلیت، روند اجرای پروژهها را به طور قابل توجهی سرعت میبخشد. موارد زیر جزو مزایای روش بیسیم هستند:
- امکان نصب آسان و سریع، به دلیل عدم نیاز به کابلکشی پیچیده
- بهبود کارآیی و امنیت
- کاهش هزینههای نصب و نگهداری
- تسریع روند ساختوساز
جمع بندی
روشهای ساختوساز ساختمانها در طول سالیان دراز به طور قابل توجهی تکامل یافتهاند و سازندگان و مهندسین همواره تلاش کردهاند تا از تکنیکها و مواد پیشرفته برای اطمینان از دوام، کارایی و پایداری سازهها استفاده کنند. از آنجاییکه هیچ سازنده و خریداری نمیخواهد برای همیشه منتظر ساخت و تکمیل سازهاش بماند، استفاده از روشهای نوین و کارآمد راهکاری چند سر برد و البته ناگریز برای تسریع روند ساخت و کاهش هزینههای تمام شدهاست. در حال حاضر پنج تکنیک؛ Pole Barn، ICF، پرینت سه بعدی، ماژولار و فناوری بیسیم، به عنوان سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران شناخته میشوند.
سوالات متداول
استفاده از کدام روشها سرعت ساختوساز را افزایش میدهد؟
استفاده از روشهای؛ Pole Barn، ICF، پرینت سه بعدی، ماژولار و فناوری بیسیم باعث افزایش سرعت ساختوساز میشود.
منظور از روش Pole Barn چیست؟
در این روش، سازنده میتواند بدون نیاز به پی ریزی و زیرسازیهای معمول، اسکلت ساختمان را با استفاده از مصالحی چون چوب یا فولاد پایه ریزی کند.